mantelzorg 2

Ben jij mantelzorger? Wil je even stilstaan bij je job?

Herken jij jezelf in wat deze mantelzorger vertelt?mantelzorger

“Ik heb mijn werk opgezegd om voor mijn kind met ernstige beperkingen te zorgen. Nu ben ik al 8 jaar thuis en de stap naar werk is zo groot. Ik ben niet meer mee met de nieuwe evoluties. Ik  ben  ook  al  wat  ouder en maak dus toch al minder kans om een job te vinden. Ik ken of kan niet meer wat voor mijn vroegere job of een nieuwe job nodig is”.

“De eerste twee jaar werkte ik – als moeder met een zorgenkind – nog fulltime. Gekkenwerk! Mijn man hielp wel af en toe, maar verder niemand. Geen oma die eens kwam koken of poetsen … Alles viel op mijn schouders. Dat zou ik nu zeker anders aanpakken. Intussen werk ik vier vijfde, waardoor ik elke maandag thuis ben. En er is nog meer veranderd: we hebben een poetsvrouw én mijn man springt veel meer bij. Ik heb gemerkt dat huishoudelijk werk doorgeven mij echt ademruimte geeft.”

mantelzorger

Als mantelzorger ervaar  je een sterk spanningsveld om zorg, gezinsleven én job te combineren:

 • Zorgen voor een kind met een handicap of een ernstige chronische ziekte leidt er vaak toe dat ouders (vooral moeders) in een mantelzorgsituatie hun beroepsleven stopzetten of reduceren.
 • De werk-leven-balans is al een moeilijke evenwichtsoefening voor gezinnen met gezonde kinderen… Een zorg-werk-leven-balans vinden is nog veel complexer.

De kwaliteit van je leven als mantelzorger kan veel beter …

Zeker is dat positieve gebeurtenissen zoals steun van vrienden, omgeving, organisaties, de balans met werk vinden, e.a. een belangrijk gegeven zijn. Veel voorkomende zorgen bij de mantelzorger zijn immers:

 • de nood aan opvang voor je zorgenkind.
 • het gebrek aan informatie over de bestaande diensten en ondersteuningsvormen.
 • het tekort aan ontspanning, vrije tijd en tijd voor zichzelf en de partner.
 • de impact van de zorg voor het zorgenkind op de arbeidssituatie.
 • de financiële impact op het gezin.

 72 % van de ouders met zorgenkind is ontevreden met hun tewerkstelling …

“Onze zoon mocht niet naar de crèche, omdat zijn immuunsysteem te zwak is. Dus ben ik 10 maanden thuisgebleven. Ik ben nog altijd heel blij met die beslissing. Mijn man heeft me aangemoedigd om weer aan de slag te gaan. Nu werken we met twee jobstudenten, die om de beurt een dag komen oppassen. Voor onze zoon is dat wel aanpassen, maar dat is goed voor zijn ontwikkeling. Ik ben blij dat ik weer kan gaan werken én dat ik hem – net als de andere kinderen – een beetje heb leren loslaten. Een win-winsituatie: iedereen tevreden!”

Via “loopbaan met zorg” is er aangepaste begeleiding voor jou als mantelzorger:mantelzorger

loopbaancoaching die zich specifiek richt op jouw kansen, mogelijkheden en perspectieven, zonder moeilijkheden te minimaliseren.

 • Als mantelzorger kom je immers jezelf tegen. Evenwicht zoeken tussen zelfzorg, je eigen gezondheid en je engagement is een belangrijk proces waarin je kunt groeien en krachtiger kan worden. Je leert creatieve oplossingen te bedenken, persoonlijke prioriteiten te stellen (timemanagement), in te grijpen als het mis gaat (en af en toe echt crisismanagement).
 • Als mantelzorger maak je een persoonlijke evolutie door, ontdek je soms onvermoede talenten en ontwikkel je al doende heel wat competenties. Vaak onopgemerkt. Het loont de moeite erbij stil te staan.
 • Zelf je competenties zien is de eerste stap: talenten zoals: overleggen, plannen en organiseren, informatie verzamelen, zorgverleners selecteren en hun bijdrage op elkaar afstemmen, beslissingen nemen, financieel en administratief beheer.
 • Met aangepaste tools brengen we je eigen noden en die van je gezin precies in kaart. We leren je taken delegeren, een positief gesprek met je werkgever of collega’s aan te gaan, je zorgcompententies ontdekken.

Hulp vragen is niet erg, maar geeft je de mogelijkheid om even bij te tanken.  Als je beter zorgt voor jezelf, halen ook anderen daar voordelen uit.

Wil je daarbij ondersteuning? Dat kan. Jobcoaching om terug aan het werk te gaan na een lange periode van fulltime mantelzorg. Of loopbaanbegeleiding als je al aan het werk bent, maar graag eens alles op een rijtje zet en een gezonde balans wil vinden. Ik begeleid je. Met loopbaancheques!