45-plussers

Bedrijven gaan steeds méér voor 45-plussers

45-plussers

Bedrijven werven meer 45-plussers aan dan jongeren onder de 25 jaar…

Voor het eerst, zo leert ons een Acerta analyse van 2017 … Wellicht logisch, zal je denken? Jongeren studeren langer, oudere werknemers komen terug op de arbeidsmarkt, etc. Zeer veel artikelen, debatten, … gebruiken op één of andere manier de leeftijd van mensen om bepaalde stellingen mee te bewijzen. Een voordeel, maar ook een nadeel: je riskeert een verkeerd debat te krijgen. De kern van de zaak draait nog altijd om het individu.

Hoe oud of jong je ook bent, de centrale vraag is of je ‘toekomst-bestendig’ bent:

  • In management-jargon heeft dat “future-proof” zijn 
  • Ben je voldoende flexibel om de uitdagingen van overmorgen op je werkplek aan te kunnen?
  • Beschik je over de juiste competenties en talenten om het verschil te maken?

Duidelijk is dat de wereld de komende jaren alleen maar sneller zal veranderen. Zoals ook organisaties. “Klanten zullen veranderen, producten 45-plusserszullen veranderen en ook de medewerkers in een organisatie zullen veranderen.”*

Wat neem ik mee in mijn loopbaancoaching van 45-plussers? Jouw waarden en sterktes zichtbaar maken:

  • Van 45-plussers wordt al eens gedacht dat ze minder gemotiveerd zouden zijn. Als dit correct zou zijn, zou de vergrijzing op de werkvloer een negatief effect hebben op de resultaten van bedrijven. Fout!: enkel vertekende beelden en stereotypes die bij leidinggevenden leven over de 45-plussers, verklaren dit.
    • De afname van zogenaamde ‘fluid abilities’ (= geheugencapaciteit, reactiesnelheid, redeneervaardigheden) wordt ruim gecompenseerd wordt door zgn. ‘crystallised abilities’ (= ervaring en gecumuleerde kennis) bij 45-plussers.
    • Er is het welbekende voorbeeld van de typiste, waar ervaring en het gebruik van efficiënte werkstrategieën de impact van dalende cognitieve vaardigheden en snelheid compenseren.
  • In deze snel veranderende wereld is levenslang leren en constant bij-blijven een absolute noodzaak. 45-plussers weten dit.
  • Leeftijdsdiversiteit (jong en oud laten samenwerken) in een organisatie is een pluspunt bij het uitvoeren van complexe taken: het 45-plussersbenutten van de ervaring van 45-plussers heeft enkel positieve spill-over effecten.

* uit ‘Connecting Talent Newsletter van BNP-Paribas’-sept 2018